четвер, 2 лютого 2023 р.

122 роки з дня народження Валер'яна Підмогильного

     Сьогодні згадуємо відомого українського письменника, представника "розстріляного відродження" - Валер'яна Підмогильного. 

    Саме 2 лютого 1901 року в селі Чаплі Катеринославської губернії народився автор першого урбаністичного роману ("Місто").

    Чим цікавий Валер'ян Підмогильний?

    Юнак закінчив з "відзнакою" реальне училище, у якому почав писати свої твори. Друкувався під псевдонімом Лорд Лістер. Своїм духовним наставником Валер'ян Підмогильний  вважав М. Коцюбинського. А першу збірку свою видав під назвою "Твори. Том І». Наскільки треба бути амбіційним та впевненим у собі, щоб не побоятися так просто назвати свою працю, ніби знаючи, що й так станеш відомим.

    Це була багатогранна особистість: і письменник (зачинатель жанру інтелектуального роману разом із Домонтовичем), і перекладач багатотомних видань Гі де Мопассана та Оноре де Бальзака, і укладач словника "Фразеологія ділової мови" з Є. Плужником.

    Валер'ян Підмогильний жив в епоху історичних потрясінь: війна, голод, руїна, неп. Тому це все стає темою його творів. Героями письменника є люди, які перебувають у межовій ситуації. Вони сповнені смутку, розпачі, бо життя диктує людині свої вимоги. Людина ніби коліщатко, яке загнане в якусь машину страждання. Цікавим оповіданням є "Військовий літун" про Сергія Данченка, який повертається додому, але місто зустрічає його суворо. Надії на краще життя розвіялися. Усюди панував дух руїни.    

    У циклі "Повстанці" натрапляємо на оборонців нашої рідної землі. Автор пише про мрію волі. Словами свого героя Олекси Стельмаха письменник мовить: «Ні, я не хочу бути зіркою, я не покину тебе, земле... Хай житиму я, закутий тугою, хай гнітить мене воля твоя – я носитиму, земле, твої пута».

    У циклі оповідань «Проблема хліба» Валер'ян Підмогильний торкнувся проблеми голоду в Україні 1921-22-го років.

    У вільний час ліцеїсти можуть прочитати також оповідання "Важке питання" про складнощі вибору в юнацькому віці. Гімназист Андрій хоче бути схожим на свого старшого друга Миколу, але він боїться порушити заповіді Святого Письма.

     На жаль, Валер'яна Підмогильного звинуватили як учасника терористичної організації проти керівників партії та стратили у рік "Великого терору" 1937- року. Проте ми повинні пам'ятати про таку визначну постать в українській літературі. Особливо зараз, коли ми боремося з окупантами, його твори є актуальні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ютуб-канали для підготовки до НМТ з української мови та літератури

 1) "Пані вчителька"   - канал, де ви можете пригадати сюжет творів з української літератури, їхній аналіз.  2) "На всі двіст...